Honda är ett företag som sedan länge har utvecklat nya och allt bättre motorer. Med mer raffinerade metoder vad gäller både industriell utveckling och design samt tillverkningsprocesser har metoderna blivit allt bättre med tiden. Honda är endast en i raden av flera framgångsrika japanska tillverkare av bilar och motorer och med det japanska tänkandet så lyckades man hitta och muta in en lite nyare nisch vad gäller motorer. Man började satsa på annat än att göra så starka och kraftfulla motorer som möjligt som i de amerikanska muskelbilarnas riktiga vrålmotorer med så många cylindrar som möjligt.

Dessa bensinslukande motorer var visserligen några väldigt starka motorer, men de hade flera andra nackdelar. Förutom bränslet som förbrukades i en väldigt rask takt, vilket inte varken var ekonomiskt eller särskilt lämpligt för miljön, fanns ett annat problem. Nämligen att bilarna med sina stora motorer med många hästkrafter saknade något annat, nämligen balans. De blev väldigt tunga och tröga att styra. Den utveckling som leddes av både japanska och europeiska tillverkare av bilar var något annat, där satsade man mer på snåla motorer som drog mindre bränsle och bilar som med bland annat servostyrning, bättre bromsar och ett ännu större fokus på lätta och strömlinjeformade karosser kunde ta sig fram smidigare på vägarna samtidigt som de drog mindre bensin.

När det gäller just Honda så har även pålitlighet och kvalitet länge varit två nyckelord och honnörsord. Honda försöker ständigt att höja standarden till en ny nivå med motorer som är både pålitliga och hårt arbetande. Motorerna byggs enligt Honda med komponenter och delar i högsta kvalitet som designas med optimal prestanda i åtanke, även i lite mer kärva förhållanden som i Sverige eller i Alaska där väder och vind kan vara något som sliter på motorns delar. Honda har med rätta fått gott rykte för sina pålitliga och tåliga motorer.